Nakon operacije štitnjače: Trudna sam! Ili nisam?

Nije da ne znam kako se dogodilo, ali – dogodilo se usprkos tomu što 4 mjeseca zaredom nisam imala ciklus. Ne mogu baš reći da smo na tome radili i da traje već godinama, baš naprotiv. U glavi mi je uvijek bila nekakva logika da ćemo prvo napraviti svoj krov nad glavom. Onda ćemo uživati u tome i putovati. Pa zaruke, fešte, djevojačka, svadba! I tek onda – bebač(i). Ipak, kako kažu da je život ono što nam se događa dok ga mi planiramo. I, voilà, dogodilo se!

Prvi simptomi

Ljeti 2016. operirala sam štitnjaču. Još jedna zanimljiva životna priča o kojoj mogu detaljnije drugom prilikom. Spominjem to, jer je sve počelo umorom. Ipak, kako je bilo ljeto, ja sam stalno službeno putovala, opremali smo apartmane, a također smo spremali i našu buduću kuću. Paralelno radiš 10-ak sati na dan, a onda, kad krene sezona, još se i svakodnevno smiješ s turistima. I bez štitnjače sam se sasvim slobodno mogla osjećati umorno. Tada smo se dragi i ja počeli dogovarati oko jednog vikend-bijega. Nešto blizu, da smo i dalje turistima dostupni, a opet da nije toliko blizu da netko može do nas.

Prije tog puta znalo mi se dogoditi da dođem s posla i nakon tuša završim u krevetu sve do sljedećeg jutra, kada sam opet morala na posao. Takav me umor hvatao samo pred operaciju štitnjače, kada su mi nalazi bili koma. Sad pijem Euthyrox, pa su i krvni nalazi sasvim solidni. Osim toga, već 2 mjeseca nisam dobila menstruaciju. Prije nekoliko tjedana, kad sam piškila na test, bio je negativan. Tad sam počela piti i vrkutu, kao zadnju šansu da napokon krene taj ciklus. I inače su mi neredovite, tako da mi ništa nije bilo sumnjivo. Prije 2 godine prestala sam piti anti-bebi pilule kako bi mi se prirodno regulirali ciklusi i kako bih se očistila od tih hormona i kemija. Od tada me prate ovakvi izostanci menstruacije.

~

Dogodio se Život

Ipak, prije puta, kada je već po drugi put izostao ciklus, odlučila sam se opet javiti ginekologu. I tako sam dobila termin… Da bih bila 100% odgovorna, spremna na sve situacije, odlučila sam se još jednom popiškiti na test. E da, taj je bio pozitivan. Jest nešto blago, labavo plave crte, ali bile su tamo. Čim je dragi došao s posla, odvela sam ga na jedno mjestašce, pješke udaljeno od nas 5 minuta, s prekrasnim pogledom na zaljev, gdje on inače voli šetati. Čak sam i lagala da moram poslikati par fotki za IG profil apartmana. I ta-daaa, tamo sam mu obznanila. Sve dok nisam njegovu reakciju vidjela, nisam se prestala tresti. Onako, izunutra.

Jedno je kad čovjek priča o tome kako će se to jednom dogoditi. Ali, to nije sad, ne događa se tebi. A onda – ti si na redu. Tu je, događa ti se. Bolje rečeno, dogodio ti se Život.
~

Prve reakcije nakon što je On saznao

Tada sam, naravno, alarmirala i najbolju prijateljicu s kojom sam se za svaki slučaj popiškila na još jedan test, jer 2x je 2x. Pozitivno! Čak smo i moj roditeljima rekli od uzbuđenja. Iako i oni znaju da imamo još jednu ‘stvar’ kojom se dodatno bavimo izvan regularnog rasporeda. Moram napomenuti da se osim štitnjače borim i s imunološki problemima vezano za pozitivna antitijela koja se pripisuju antitijelima štitnjače. Ali, naravno da nije samo to u pitanju, što smo kasnije i potvrdili.

Drugog jutra otišla sam na zakazani pregled kod svog dragog ginića. U međuvremenu saznah da je ambulanta dobila novog doktora, nekog mladog. Čak sam bila i sretna što ćemo napokon imati jednog doktora u ambulanti. Do tada smo rotirali doktore, pa si hvatao termin kada je tvoj radio, da se ne ‘šaltaš’ po svima koji koriste ambulantu. I da ću s novim doktorom krenuti u novi dio života… Kad ono, na njihovim testovima ja – nisam trudna!

~

Hormonalni poremećaj, a ne trudoća!

Poslao me na UZV i – ništa. Kažem mu za te moje poremećene cikluse i objašnjavam kako imam problema s tim. Kaže on meni mrtav-hladan da nisam trudna i da moj problem leži u nekom hormonalnom poremećaju. Zato me šalje vaditi krv, pa ćemo se onda kroz koji tjedan opet gledati, kad dođu rezultati laboratorija.

Zamolila sam ga da mi vadi i betu, čisto da eliminiramo ako nije. No, odbio mi je jer kao nema temelje za takvo nešto. Nekako mi je bilo logično da nisam trudna, unatoč svim tim simptomi, koji su za nekoga možda minimalni… Ali, ipak, poznajem se. Bilo je tu još toga osim samog umora. Smetalo me više to što je on tako nekako hladno reagirao. Osjećala sam se tužno, baš kao i svi sudionici ove moje priče.  Bez obzira što je bilo neočekivano. Ili smo bili nespremni…ili kako god da to opišem.

 

Ipak, život ide dalje

Nastavila sam sa službenim putovanjima, mijenjala vremenske zone, i dalje pila vrkutu. Bože, da vrkutu, pilo se to ljeto i vino i gin, izlazilo se i lumpovalo. Vrkuta je mila majka naspram života kojeg sam vodila.

Te sam večer bila sam sama doma. Gledala sam legendarni Suits i na neku tako glupu korporativnu scenu sam se rasplakala. Inače mi to ne priliči, ali jednostavno mi se nakupilo. Sve skupa.
~

Suze, pa preokret

Odlučila sam drugi dan otići po C vitamin koji su mi preporučili da ga pijem uz vrkutu. I taj drugi dan me ošamario toplotni udar – opet novi simptom. I kad sam ušetala u dućan kupiti taj prokleti C vitamin, uzela sam još 2 testa. I to jedan bolji, kakav uvijek kupujem, i jedan onaj najjednostavniji, papirnati, kakav su mi dali i u ambulanti. Došla sam doma, a te su crte vrištale! Na oba testa. Dogovorila sam se s dragim da drugo jutro idemo privatno vaditi betu. Bogu hvala što postoje privatne opcije u ovoj državi, jer bih inače ispalila na živce otišla. Za 150 kuna u Medicu su mi izvadili krv i žena mi je rekla kako je uvjerena da sam trudna jer ne postoji krivo pozitivan test. Rekla mi je i kako nikakve kombinacije hormona ne mogu ‘zamijeniti’ to što kućni testovi mjere, jer je beta HCG totalno nešto nesklopivo. To mi je rekla jedna draga, smirena, mlada žena koja mi je krv vadila – ne školovani ginekolog!! I da, kroz sat vremena me dočekao prekrasan mail, s nalazima. Po njemu, bika sam već u 7-om tjednu trudnoće! Ali, naravno, agonija nije stala, show je tek tada krenuo…

 

POVEZANI ČLANCI:

~
~
~

Sara Bužleta

U nadi da ću kroz iskustva koja sam osjetila na svojoj koži uspjeti pomoći svakome tko se nađe u ovim rečenicama, pišem o šarenim temama. Sretne su i tužne. Prevrtljive i realne. Jer - takav je život.