Plan puta do sretnih trenutaka…

U prethodnoj smo kolumni govorili o letećoj brzini kojom prolaze ljetni mjeseci, značaju godišnjeg odmora za kojeg nam se ponekad čini da je prije završio nego što je počeo. Istom tom svemirskom brzinom izblijedi i nestane, kao da ga nije ni bilo. Ostaju nam jedino pomalo sjetne emocije na neometane, slobodne dane koji prekratko traju. Ulaskom u staru rutinu, „posao, kuća, djeca“ (eventualno koji hobi, kava s frendicama) ne preostaje nam drugo nego napraviti plan za novi godišnji odmor. I to po mogućnosti u nekoj skoroj zimskoj varijanti, pa makar završile doma, ne putujući nigdje, ali barem s dekicom, knjigom i toplim čajem. I brdom neispeglanog veša koji stoji skoro mjesec dana i čeka upravo ovaj godišnji odmor…

Zasigurno vam je poznato kako je sve oko nas, pa i mi sami – energija i da sve funkcionira po principu privlačenja.


Podizanje razine svjesnosti

Vjerujem da, osim navedenih, imate i drugih životnih sadržaja, zanimacija, ideja, planova… Ali, za svaki slučaj, svima koji proživljavaju ovo jedvačekanje godišnjeg i svjetlosne brzine njegovog trajanja odnosno završetka, nakon kojega slijedi povratak u svakodnevnu rutinu i konstantno ponavljanje istih obrazaca, želim dati par smjernica kako sa dobrim planiranjem i uvođenjem nekih novih aktivnosti u svaki dan možemo znatno podići razinu vlastite svjesnosti. Samim tim, kroz neko vrijeme moguće je živjeti drugačiji, zadovoljniji i sretniji život bez potrebe za velikim promjenama u bilo kojem životnom segmentu.

Dakle, ne trebate (možda) odmah potražiti drugi posao s više dana godišnjeg odmora ili promijeniti partnera ili se preseliti u drugi stan, grad ili čak državu, ali možete sljedeće:

– vježbati svjesnost bivanja u sadašnjem trenutku i zahvalnost za sve ono što već imate (a vjerujte da imate što nabrajati do sutra ili prekosutra).


Kako se vježba i što se na taj način postiže?

Kako svi živimo ubrzane živote ne stižemo misliti što nam se sve događa, zašto, kojim tempom? Na što bismo trebali obratiti pažnju više, a na što manje? Što je bitno i hitno, a što može čekati?  Od te brzine i naše misli lete još brže i osim što umaraju naš um i  tijelo, stvaraju milijunske scenarije za sve moguće ishode koji bi nam se mogli ili će nam se dogoditi. Da postoji još deset Spielberga ne bi mogli za života snimiti sve filmove koji se jednoj osobi odigraju u glavi tijekom samo par dana! 

Da bi te scenarije onemogućili i živjeli sporije, a time onda “stvorili vrijeme“ za stvari koje do asad nismo stizalii te, u konačnici kroz vježbanje, došli do situacija da nam je „skoro“ svaki dan prekrasan, ispunjen, dovoljno dug, nepreopterećen i da godišnji više ne iščekujemo gladni kao sunce poslije kiše, za početak trebamo uvesti samo dvije aktivnosti u svoju dnevnu rutinu.


Kako izvesti?

Osvijesti sada

Na svoj mobitel postavimo alarm s nazivom OSVIJESTI SADA. On će vam narednih mjesec dana, od trenutka buđenja do odlaska na spavanje, zazvoniti neku posebnu melodiju svakih sat vremena! Dovoljno je da vas taj alarm na početku samo podsjeti da je prošao puni sat. Vaš zadatak u tom trenutku, što god radili, jest da se zaustavite, da osvijestite sebe, svoje tijelo, svoje postojanje, svoje stanje, vrijeme, mjesto, okruženje i ono najbitnije, vlastiti dah. Udahnite duboko par puta i nastavite raditi što ste radili do tada.

Ono što se događa u tim trenucima je da učestalim prakticiranjem ovakve svjesnosti vlastitog postojanja, svjesnog disanja i promatranja, počinjemo širiti vlastitu perspektivu. Počinjemo zamjećivati stvari koje možda do tada nismo. Gledamo ih na neki novi način, čujemo drugačije, osjećamo se drugačije… I tako polako i neprimjetno počinjemo mijenjati i sami sebe.

Zahvali danas

Uz ovaj podsjetnik – alarm svakoga sata, predložila bih vam da postavite još druga dva alarma pod nazivom ZAHVALI DANAS.

Jedan neka bude jutarnji alarm 5 minuta prije redovnog buđenja uz koji nećete izletjeti iz kreveta kao ošinuti bičem. Drugi postavite na večernje sate kada otprilike idete na spavanje. Ovaj alarm odnosi se na mentalno ili verbalno izražavanje zahvalnosti koja nam svima nedostaje. Naši umovi postavljeni su na postavke koje momentalno reagiraju na sve ono što nam nedostaje, što nam fali, o čemu maštamo, ali to još nemamo, što bismo voljeli i željeli još od kad smo bili mali… Ili što smo željeli tijekom godina studiranja ili prije udaje, a nikako da to ostvarimo.

Isto tako, zasigurno vam je poznato kako je sve oko nas, pa i mi sami – energija te da sve funkcionira po principu privlačenja. Shodno tome, ako stalno primjećujemo kako nešto nemamo, odašiljemo vibraciju neimanja. Samim tim, stalno neimanju i svjedočimo.

Kada prakticiramo svjesnost, a uz nju i redovito izražavamo zahvalnost – dva puta dnevno, a možete i češće ( za to što ste se jutros probudili, jer neki se možda nisu, za svoje ruke koje grle, noge koje hodaju, vid, sluh, okus, posao koji imamo, krov nad glavom, za cipele i haljine u ormaru… „podešavamo“ svoj um i svoje tijelo u drugačiju vibraciju, onu  koja nije stalno u osnovnom obrascu neimanja.


Zahvalnost

Dakle, svako jutro se budimo, a navečer liježemo sa zahvalnošću za sve čega se sjetimo, barem pet minuta. Pokušajte osjetiti radost za te darove!

Svakih sat vremena, uz alarm, osvještavamo sebe, okruženje, ono gdje smo, ono što smo, uz osviješteno disanje (i samo jedna minuta duže već će činiti veliku razliku…)

I budite uporni… Ne odustajte, jer promjena neće doći preko noći. No, uskoro ćete ih početi primjećivati u svojim stavovima, razumijevanjima, reakcijama, biranju riječi, a potom i hrane, pića, društva, okoline…

Vjerujem u vas i znam da možete… Pola sata rascjepkanih kroz dan može u potpunosti promijeniti vaš život.

Krenite!

Kada, ako ne sada…..

Imate li pitanja oko ovih aktivnosti ili želite detaljnija objašnjenja slobodno mi pišite u inbox na mom IG profilu…

Navijam za vas…Možete vi to…

Danijela Lončarić

Danijela je zaljubljenica u život, u ljude, u sve lijepo i dobro, u stalnom nastojanju da se razvija i raste, a da pritom osnažuje sebe i sve oko sebe! Kao ona koja stalno stremi boljem i uspješnijem, kroz svoje izražavanje daje dio sebe svima onima koji poštuju iskrene i čiste životne vrijednosti! Posao, majčinstvo, prijateljstvo, životni ciljevi i prepreke na tom putu samo su djelić onoga što motivirajuće prenosi iz vlastite introspekcije.