Chowder sa slanutkom i batatom

Chowder je vrsta guste juhe ili variva koja se priprema sa vrhnjem ili mlijekom. Zgušnjava se zaprškom, mrvljen krekerima ili na način na koji sam ja to danas pripremila. Danas vam donosim vegansko-bezglutensku verziju toga jela i vjerujte mi nimalo ne zaostaje okusom u odnosu na tradicionalni chowder.

Jeste li znali da je batat prava hrana za sve one koji su izloženi stresu?

Batat opušta mišiće, živce i uravnotežuje kognitivnu funkciju. Zanimljiva činjenica za sve one koji se bore sa bilo kojom vrstom Epstein-Barr virusa je da batat pomaže pri uklanjanju teških metala iz tijela, a EB virus se hrani upravo tim teškim metalima.

RECEPT

Sastojci:

1 konzerva slanutka

1 narančasti batat

1 crveni luk

1 crvena paprika

1 žlica maslinovog ulja

Mali prstohvat chilli flekica

600 ml bademovog mlijeka (nezaslađenog)

250 ml vode ili povrtnog temeljca

3 žlice brašna od slanutka

Sol

Crni papar

Priprema:

Batat skuhajte u vodi ili na pari. Luk i papriku nasjeckajte na kockice, pa dinstajte na malo maslinovog ulja, 5-10 min. Ubacite lovor i chilli.

U drugoj posudi stavite pola bademovog mlijeka i brašno od slanutka. Kuhajte dok se ne zgusne, zatim dodajte preostalu tekućinu i kuhajte još 10 minuta, dok se ponovno ne zgusne.

Smjesu sa mlijekom dodajte na luk, papriku i chilli, ubacite ocijeđeni i oprani slanutak te kuhani batat. Kuhajte sve zajedno na laganoj vatri još 10-ak minuta. Začinite i poslužite toplo.

Savjet:

Umjesto batata možete koristiti običan krumpir ili bundevu.

***

Recepte koje kreiram možete pratiti i na mojoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/VeganChef1/  i Instagram profilu: https://www.instagram.com/vegan__chef/?hl=hr.

 

 

Je li batat toliko zdraviji od krumpira?

Margita Modrić
Margita Modrić

Zaljubljenica u dobru hranu i dobru fotografiju, kuharica po struci. Kreira ukusnu i zanimljivu hranu bez glutena i bez namirnica životinjskog porijekla.